,,In Amsterdam blijven we wat achter bij Duitsland en Frankrijk. De Amsterdamse beurs wordt gedrukt door de optievervaldatum en ook dreunt het werkloosheidscijfer nog na. Op aandelenniveau profiteert ASML van de goede resultaten van de Taiwanese chipmaker TSMC. Ook heeft BAM een mooie opdracht gekregen. Voor de rest is er weinig nieuws van bedrijven en is het wachten op een aanhoudend herstel van de cyclische bedrijven”, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,4 procent hoger op 342,07 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 521,75 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,6 en 0,7 procent. De CAC40-index in Parijs deed het beter met een winst van 1,4 procent.

Mijnbouwers

In Londen wisten de mijnbouwers wat te herstellen van de forse verliezen eerder deze week. BHP Billiton won 1,5 procent en Anglo American steeg 2,8 procent.

In Frankfurt zakte SAP 3 procent. Het Duitse softwarebedrijf verkocht in het eerste kwartaal voor 657 miljoen euro aan nieuwe softwarelicenties. Het cijfer, dat geldt als een belangrijke indicator voor toekomstige omzet, is een stuk lager dan analisten gemiddeld hadden voorzien.

Commerzbank

Commerzbank leverde 0,6 procent in. De Duitse bank verwacht in het eerste kwartaal verlies te rapporteren. De resultaten hebben te lijden onder de kosten die de bank moet maken in verband met het ontslag van personeel.

L'Oréal steeg in Parijs ruim 3 procent. Het Franse cosmeticaconcern zag de omzet in het eerste kwartaal sterker stijgen dan verwacht, geholpen door een groeiende vraag in China, Oost-Europa en de Verenigde Staten.

KLM

In de AEX was luchtvaartgroep Air France-KLM de grootste stijger met een winst van 3,9 procent. Uitgeefconcern Wolters Kluwer stond onderaan met een min van meer dan 4 procent na een adviesverlaging door de Britse bank Barclays. In de MidKap ging bouwer BAM aan kop met een winst van ruim 3 procent na een opdracht van 130 miljoen euro in Tanzania.

De euro was 1,3087 dollar waard, tegen 1,3069 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 88,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder op 99,72 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl